گردو جزو خشکبارهای پرطرفدار در ایران است؛ که معمولا در مناطق سردسیر کاشت و برداشت میشود. هر چند در سال های اخیر کشور های مختلفی دست به کاشت این محصول زدهاند با این حال هنوز ایران سهم بزرگی از گردوی جهان را به خود اختصاص داده است؛ ازطرفی گردوی ایرانی در خارج از مرزهای ایران طرفداران خود را دارد به همین دلیل صادرات آن نیز سود زیادی نصیب صاحبان باغهای گردو میکند.
همین مزایا باعث شده افراد زیادی به فکر احداث باغ گردو بیافتند و بهترین راه برای این کار کاشت نهال گردوی سالم است. در ادامه با نحوهی کاشت گردو و انواع نهال گردو بیشتر آشنا خواهید شد.
انواع نهال گردو کداماند و چه ویژگیهایی دارند؟
در سراسر جهان نهالهای گردوی مختلفی وجود دارند که بسته به نوع خاک و آبوهوای آن منطقه متفاوت هستند. از طرفی در آمریکا و بعضی مناطق اروپای شرقی نیز با اصلاح نژاد و پیوندهای مختلف نهالهای جدید متناسب با مناطق خود ایجاد کردهاند که مقاومت بالایی در برابر سرما و بیماریها دارند؛ اما مهمترین انواع نهال در ایران عبارتاند از:
- نهال گردو خوشهای: درخت این نوع گردو کوتاه است و در هر خوشه ۱۰ الی ۲۵ گردو دارد و ازنظر تجاری برای کشاورز باصرفهتر است. این نوع نهال برای مناطقی که دورههای سرمای طولانی دارند کاربرد زیادی دارد. نهال خوشهای بعد از یک الی دو سال قابلیت برداشت خواهد داشت. میوهی آن کوچک است و مغز آن چربی بالایی دارد.
- نهال گردو پدرو: این نهال برای مناطق سرد با تابستانهای خنک مناسب است و زودتر از دیگر نهالها میوه میدهد. این نهال در مناطق غربی کشور بهترین رشد خود را دارد و هر ۲۰ روز یکبار نیاز به آبیاری دارد. از درخت گردو پدرو برای گرده زایی نیز استفاده میشود.
- نهال گردو چندلر: این نهال گردو جزو نهالهای ساختهشده در آزمایشگاه است که کیفیت بالا و مغز خوشطعمی دارد. مقاومت بالا به سرما و بیماریها، بازده خوب و کوتاه پایه بودن آن باعث شده به یکی از نهالهای محبوب کشاورزان تبدیل شود.
- نهال گردو هارتلی: این نهال نیز در آزمایشگاههای آمریکا ساختهشده و مانند نهال چندلر به سرما مقاوم است اما دورهی بازدهی طولانیتری دارد و به برخی باکتریها و بیماریها حساس است.
- نهال گردوی فرانکت: هرچند این نهال به بیماریها حساسیت دارد اما مراقب درست از آن میتواند بازدهی خوبی از این درخت حاصل کند. این نهال فرانسوی بیشتر در غرب آمریکا مثل کالیفرنیا کشت میشود.
- نهال گردو فرنور: این نهال فرانسوی است و مقاومت زیادی در برابر سرما و بیماریها دارد و به دلیل پوست نازک و مغز شفافش در اروپا و آمریکا طرفداران زیادی دارد. مرحلهی گلدهی این نهال اواسط بهار است.
- نهالهای مناطق کوهستانی ایران: نهالهای قزوینی، تویسرکانی و کرمانی جزو نهالهایی هستند که درخت آنها بسیار بلند است و گاهی به ۳۰ متر هم میرسد. درختان گردوی ایرانی درصورتیکه نور مناسب دریافت کنند، میوهی زیادی خواهند داد.
درصورتیکه برای باغ خود به دنبال نهال هستید میتوانید در قسمت فروشگاه سایت ما نهال موردنیاز خود را خریداری کنید و اگر سؤالی در این مورد داشتید با ما تماس بگیرید.
روشهای کاشت گردو
برای کاشت گردو در باغ خود میتوانید از دو راه زیر اقدام کنید:
- کاشت دانه: برای کاشت دانهی گردو باید پس از جدا کردن پوستهی سبزرنگ، گردوها را درون یک کیسه گذاشته و به مدت سه ماه در یخچال سپس آنها را به مدت دو هفته در آب گذارید حالا گردوها آمادهی جوانهزنی هستند پس محل کشت انتخابی را از دیگر گیاهان پاککنید و مطمئن شوید خاک شما برای کاشت گردو مناسب است سپس گردوها را در عمق ۷ الی ۱۲ سانتی بکارید. (میتوانید در هر حفره چند دانه بکارید) با آبیاری مناسب و منظم اجازه دهید نهال کمکم رشد کند سپس آن را به یک گلدان منتقل کرده و از آن مراقبت کنید. پسازاین که نهالها رشد کردند سالمترین آنها را در خاک بکارید اما اگر گذراندن مراحل کاشت دانه برای شما سخت است میتوانید مستقیماً از نهالستانهای معتبر نهال باریشه یا بدون ریشه تهیه کنید.
- کاشت نهال: برای داشتن یک باغ گردو کاشت نهال راهی آسانتر نسبت به کاشت دانه است. شما با خرید نهال سالم از نهالستانها و کاشت آن در زمین مناسب و رعایت تمام نکات نگهداری آن میتوانید سالانه چندین کیلو گردو برداشت کنید.
۵ نکتهی مهم در مورد کاشت نهال گردو
- بهترین زمان کاشت نهال در بهار قبل از رسیدن گرماست، نهالها در خاک نهچندان عمیق به فاصلهی ۳ الی ۵ متر از یکدیگر بکارید در این صورت هم میتوانید بیشترین برداشت گردو را داشته باشید هم اگر بخواهید از چوب آن استفاده کنید.
- گردو یک گیاه سرمادوست است و در زمستان موقع خواب زمستانه تا سرمای-۱۱ را نیز تحمل میکند اما در فصل بهار زمانی که رشد آن شروع میشود نباید دما کمتر از -۲ باشد وگرنه خسارات جدی به آن وارد میشود. رطوبت نیز نقش مهمی در رشد مغز گردو دارد.
- آبدهی نهال نقش زیادی در رشد آن دارد؛ نهال باید بهطور هفتگی یا دو بار در هفته آبداده شود اما پسازاین که تبدیل به درخت شد تنها در فصلهای گرم یا زمانی که خاک کاملاً خشک باشد یک تا سه بار در ماه نیاز به آبدهی دارد اما به مقدار زیاد.
- برای کود دهی به درخت گردو بهتر است از نوع خاک و میزان مواد مغذی در آن اطلاع کسب کنید بااینحال کودی که از ازت، فسفات و پتاس تشکیلشده باشد درزمانی که نهال تبدیل به درخت شده برای او ضروری ست اما باید با دقت این کار را انجام دهید تا باعث رشد علفهای هرز نشوید.
- آفات درخت گردو بیشتر جانواران مغز خوار مثل کلاغ یا سنجاب هستند که در باغات ایران کمتر آسیبرسانی میکنند؛ اما آفاتی مثل کرم سیب یا شبپره خزان ممکن است آسیب جدی به درختان یا خاک وارد کنند که باید با سمهای مناسب دفع شوند، برای انجام این کار حتماً با یک متخصص کشاورزی مشورت کنید.
چگونه میتوان نهال گردو تهیه کرد؟
پسازاین که محل باغ خود را مشخص کرده (دقت کنید که بهتر است درشیبها و تپهها نباشد)، خاک آن را زهکشی کرده و حفرههای کاشت را تعیین کردید، باغ شما برای کاشت نهال گردو آماده است البته اطلاعات در مورد خاک را، هم میتوانید از طریق آزمایشگاه هم پرسیدن از محلیها و کشاورزان قدیمی به دست آورید. پسازآن با تهیه نهال مناسب با منطقه و خاک شما از طریق تولیدی نهالستان شتاک اقدام به کاشت آنها کنید.